Министерството на икономиката и индустрията (МИИ) и Антикорупционен фонд (АКФ) ще

...
Министерството на икономиката и индустрията (МИИ) и Антикорупционен фонд (АКФ) ще
Коментари Харесай

МИИ ще си сътрудничи с Антикорупционния фонд за преустановяване на злоупотребите с публичен ресурс

Министерството на стопанската система и промишлеността (МИИ) и Антикорупционен фонд (АКФ) ще си сътрудничат за гарантиране на оптималната бистрота и прекратяване на злоупотребите с публични средства. Това стана ясно на среща на министъра на стопанската система и промишлеността с шефа на АКФ Бойко Станкушев, съоснователя на Фонда Николай Стайков и старши правния помощник адв. Лора Матеева.

Министър Богданов уточни, че съдействието с потвърдили се специалисти в областта на антикорупцията ще подсигурява транспарантни процеси и отбрана на публичния интерес при установените злоупотреби с обществени средства в подопечните структури на Министерството, в това число в държавните сдружения.

„ Една от главните ни цели е да спрем неефективното ръководство и да върнем доверието на хората в институциите като покажем, че те могат да работят транспарантно “, съобщи министърът на стопанската система.

От Антикорупционен фонд разясниха, че с цел да се възвърне доверието към институциите, би трябвало да има резултат от взаимоотношението по съответни случаи от висок публичен интерес, свързани със корист с държавни средства. Някои от образците, които бяха разисквани, са откритите редица злоупотреби и нарушавания в ръководството на обществените предприятия от предишни години, в това число предоставените близо 800 млн. лева без публични поръчки. Сред тях са над 500 млн. лв. за ремонт на язовири, неосъщественият държавен комплекс и подписаните поредност от контракти за прекачване на вземания от страна на Държавната консолидационна компания (ДКК). Министър Богданов бе безапелационен, че неефективното и непрозрачното ръководство на сдруженията не би трябвало да продължава. „ Дотук предприехме всички нужни дейности по закон за възобновяване на държавни средства. Върнахме първите 45 млн. лв. на ДКК от сдружението, на което е било предоставено осъществяването на плана за неосъществения държавен комплекс. Погасихме и заема на ДКК към Българската банка за развиване, в размер на 126,4 млн. лв., с цел да могат обществените предприятия, които са били заложени като обезпечения към този заем, да бъдат освободени. По неговите думи по този метод е спряно и заплащането на трупащите се лихви по заема, които единствено досега са в размер на 22 млн. лв.. С изплащането на заема, сдруженията ще могат да се развиват и да внасят дял в бюджета, вместо да продължава изплащането на лихви по заема.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР